2008. december 16., kedd

Diákhatározó (1) – Az alkesz

Mivel a magyar társadalom kohézióját az alkoholmámor iránt érzett olthatatlan szeretet biztosítja, nyugodtan nevezhetjük szocializációs sikertörténetnek az alkoholista diákot, mint típust.

Kiskorában a felnőttlét elmaradhatatlan kellékének tűnik számára az italozás – körülötte mindenki sokkal viccesebb néhány pohár kevert után – azt pedig (tapasztalat híján) nem veszi észre, hogy a felnőttek így csempészik át a 21. századba a SZOT-üdülők hangulatát.

Sor kerül később az első középiskolai programra, ahol a kölök nagyobbakkal tölt időt együtt – sítábor, miegymás -, és azt tapasztalja, hogy körülötte mindenki sokkal viccesebb néhány pohár gyümölcsös vodka után. A leírt jelenség fontos mozzanata, hogy az említett ital legfeljebb 5% alkoholt tartalmazhat, mert az egyedfejlődésnek ezen a fokán még a részegség imitációja nevezhető bevettnek. Kivételt ez alól a többféle alacsony alkoholtartalmú italt oktalanul keverő diák jelent, aki kisvártatva hányik, ezzel évekre beszédtémát szolgáltatva pajtásainak.

Az alany eljut azután élete első koncertjére/bankdiszkójába, és ott – láss csudát – körülötte mindenki sokkal viccesebb néhány pohár kannásbor/whisky-redbull után. Most már igaziból hánynak körülötte, a sorból pedig nem szabad kilógni – de egyre nehezebb beszédtémává válni. Így a hányás mikéntje fontos szerephez jut. Néhány érdekesebb módszer:
  • fiókba,
  • ablakon ki, lehetőleg közterületre,
  • utcai szemetesbe,
  • virágcserépbe,
  • sugárban, orron át is,
  • a vécébe, de egész éjjel,
  • kombinálva egyéb anyagcsere-folyamatokkal
  • stb.

A kölök szelektál persze, és nem veszi észre, hogy például a piaszagú tanerő, aki mögött serény italozással eltöltött életút található, már nem vicces, hiába iszik meg akárhány pohár házi pálinkát, amelyet az erdélyi testvériskola igazgatója küldött neki.

Felületes olvasó antialkoholistának vélné most a blog szerzőjét, de mi sem áll távolabb az igazságtól. Mindenkit buzdítanék az italozásra. De ne mintakövetésből, hanem saját szabad akaratodból, a másnaposság jellempróbáló erejét bekalkulálva, tervszerűen, hatékonyan és ízlésesen basszál be.

1 megjegyzés:

  1. Jót röhögtem, és közben meg az a tragikus, hogy igaz ez, de nagyon. És ami a leggázzab, hogy már a hetedikesek is művelik eme sportot, vagy akár lejjebbi korosztályok is, de olyanokat nem tanítok.

    VálaszTörlés