2009. április 4., szombat

Intő jelek

Van egy kolléganőm, aki szentül hiszi, hogy a diákok néha ellopják az asztaláról a dolgozataikat, amikor ő éppen nem figyel. Ő adta az apropót arra, hogy vészriadót fújjak kedves mindnyájuknak: következzen tehát néhány intő jel, hogy esetleg nem a tanári pálya kiválasztása volt életed legjobb döntése.
  1. Egy viccet tudsz, és azt sem te találtad ki. Például ha minden reggel „jó estét” köszönéssel lépsz az osztályba.
  2. Azt hiszed, hogy egy gyerek meg tud hatódni Goethe Rémkirály című balladájától.
  3. Külön eszközt viszel (például cipészkalapácsot) a tanári asztal püföléséhez, amikor csendet akarsz teremteni.
  4. Minden este úgy gondolod, hogy ennyi feszültség után megengedhetsz magadnak egy pohárka tömény alkoholt. Absztinensek esetére: minden este úgy gondolod, hogy ennyi feszültség után megengedhetsz magadnak egy kis tábla csokit. Nagyon önmegtartóztatóknak: minden este úgy gondolod, hogy ennyi feszültség után megengedhetsz magadnak még öt miatyánkot és hét üdvözlégyet.
  5. Azt gondolod, hogy költők robbantották ki az 1848-as forradalmat. A nagy generáció, főleg Bródy János, élen járt a Kádár-rendszer lebontásában, és az István, a király nemzeti érzelmű darab. A Terror Háza jó hely, szemléletesen mutatja be, hogy lényegileg a kommunizmus és a nácizmus egy tőről fakadnak. Úgy véled, te objektívan tanítod a történelmet.
  6. Gyereket kell megkérned, hogy helyezzen üzembe egy videomagnót, és indítsa is el az abba elhelyezett kazettát. Utána a tévén nem sikerül megtalálnod a hangerő állításának módját, és ezért 45 perc üvöltésben ül a tanulócsoport, mert ezt már cikinek érzed megkérdezni a kölöktől.
  7. Hatékonynak gondolod a „Nem muszáj ebbe az iskolába járni”, valamint a „Hogy lehet ilyen disznóólban létezni” formulákat annak ellenére, hogy születésed óta itt élsz, ebben a társadalomban.
  8. Komolyan gondolod a „tanulmányi kirándulás” kifejezés első szavát, és amikor osztálykiránduláson vagy, szemhunyást sem alszol, mert egész éjjel lábujjhegyen a folyosót rovod, nehogy véletlenül a tizenkét éves lányok átmenjenek a tizenkét éves fiúk szobáiba.
  9. Azt hiszed, hogy ha meggyőzően és szívhez szólóan kéred, akkor az osztálykarácsonyi névhúzás után a gyerekek nem fogják a cetliket egymás között elcserélni.
  10. Tisztában vagy azzal, hogy csakis az általad íratott dolgozatoknál nem tudnak puskázni a tanulók.
  11. Tántoríthatatlanul vallod, hogy a szöveges matekpéldák nem pusztán a gondolkodás különféle készségeit fejleszthetik, hanem alkalmasint az erkölcsi érzéket és a humánumot is.
  12. A kicsengetés neked szól, és az órának akkor van vége, amikor te mondod.

2 megjegyzés:

  1. Ajaj, a technika üzembe helyezése nekem is gond, kerülöm is, és idegesít is, hoyg kerülöm. Mondjuk a számítógéppel jól elvagyok. Akkor reménytelen eset vagyok?
    Kirándulásnál még pályakezdőként láttam a helyzet reménytelenségét, ezért kirándulásokon általában alszom. Feltéve, hogy nem csöpög rám a víz a fűtetlen szobában télen... Talán mégsem vagyok reménytelen eset?

    VálaszTörlés
  2. Höhö, ki vagyok én, hogy ítélkezzek - ezért írtam a leadbe az "esetleg" kifejezést, de amúgy az ilyen leegyszerűsítő és sarkított ítéleteimet nem komolyanvétel igényével helyezem el itt... :-) Különben is, ha blogod van (márpedig olvasom is rendszeresen), akkor a technikás rész nyilván nem vonatkozik Rád.

    VálaszTörlés