2009. január 2., péntek

Reakció: még egyszer a pályaválasztásról

Úgy tűnik, kedves olvasóimnak eddig ez a poszt volt a legkevésbé ínyére, de a hozzászólások alapján szükségét érzem annak, hogy átfogalmazzam (cirkalmas mondat-sövényeim nélkül) a lényegét.

Az az állításom, hogy az általános iskola alsó tagozatán tanítani nagyon kevesen kezdenek önként. A tanítóképzőkre felvettek többsége jobb híján került oda – tisztelet az elenyésző számú kivételnek. Ez azért nagy baj, mert az alsó tagozatos tanítók dolga lenne a gyerekekben a legfontosabb készségeket és képességeket kifejleszteni, elsősorban az olvasás, az értő olvasás módját és szeretetét. Vitatom, hogy a jelenlegi rendszer alkalmas ennek megfelelő megvalósítására.

Mindez pedig azért van, mert a társadalmi és az anyagi megbecsültség szempontjából az alsó tagozatos tanító van a hierarchia alján, holott a legtetején kellene lennie.

Ilyen tekintetben mindegy, milyen iskolatípusban dolgozom én (egyébként igen, tényleg egy jobbféle gimiben), mert ez nem érinti állításom igazságát. Gyanítom, hogy más iskolatípusokban sem slágerszak a tanítóképzés – kérem, aki teheti, cáfoljon meg.

Az alsó tagozatos gyereket nevelő tanárok blogjait is ajánlom átolvasásra, hiszen látszik, hogy szinte egyikük sincs megelégedve a tanító nénivel.

A poszt összes többi része csak ennek a szörnyű helyzetnek a – lehet, nem szerencsés – bizonyítása, képszerűvé tétele kívánt lenni, megbántani senkit nem akartam. Ha mégis sikerült, elnézést kérek.

5 megjegyzés:

  1. szétnéztél már az ofoe-n? ott a helyed. :)

    VálaszTörlés
  2. nagyon kedves vagy; eleve meglep (őszintén szólva), hogy akad bárki is, aki olvassa ezt a blogot, főleg ilyen kevéssel indulás után. Köszönöm mindenkinek! Ofoe-ügyben még nem tudtam dönteni, még olvasgatom, de már nem is vagyok osztályfőnök, csak voltam egy osztály erejéig. Kétséges, hogy leszek-e még. Hmmm, erről tán lesz egyszer még poszt.

    VálaszTörlés
  3. Az osztályfőnöki egyesület általában az iskolai nevelés, a "gyalogpedagógusok" ügyeivel foglalkozik. Az "osztályfőnök" inkább hívószó (nem találtunk jobbat), tehát az a tény, hogy valaki nem osztályfőnök még nem rekesztődik ki az OFOE honlap körül szerveződő "virtuális tantestületből".
    Nagyon tetszik a blogod, ezért már az osztalyfonok.hu honlapon és az AULÁ-n is felhívtuk rá a figyelmet. Érdeklődéssel várjuk a folytatást.

    VálaszTörlés
  4. Szia! Olvasgatom már egy ideje a blogod, de csak most szántam rá magam egy hozzászólás megírására.
    Sajnos kicsit hosszúra sikerült a mondanivalóm, úgyhogy inkább megírtam a nemrég kezdett blogomba:
    http://ovoneni.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  5. Elolvastam, az olvasóim is olvassák el! Ilyesmi(k)re is gondoltam...

    VálaszTörlés