2009. március 16., hétfő

Szócikkek a (nagyon) kislexikonból (1)

Rövid szemelvények egy hiánypótló oktatásügyi kézikönyvből. Első rész.

fogadóóra – a tanár verbális védekező mechanizmusainak begyakorlási terepe; összejövetel, amelynek során a szülő lerántja a leplet a tanár pedagógiai baklövéseiről, illetve a pedagógusnak módja nyílik bebizonyítani a szülő totális inkompetenciáját.

minőségbiztosítás – adminisztratív fogalom; nagy mennyiségű, részben az adatvédelmi törvények megszegésével gyűjtött személyes adat együttesét eredményezi. Az adathalmaz több szempontú többszörös kinyomtatásával létrejött iratkupac segít fenntartani a látszatát annak, hogy a tanárok nem tehetnek meg akármit.

minőségi bérpótlék – bruttó pénzösszeg, amelyet az iskolavezetéssel baráti kapcsolatot ápoló pedagógusok kapnak (kaptak?), az általuk sütött sütemények ízének színvonala alapján.

NAT – Nemzeti Alaptanterv; írott malaszt, amely a megtanítandó tananyagot tartalmazza, és amelynek hatóköre a folyosón, az osztályterem ajtajánál végződik.

szakfelügyelő – régészeti fogalom; iskolákat járó kedves és korosodó hölgy, aki az átkosban fenntartotta a látszatát annak, hogy a tanárokat szakmailag ellenőrzik.

szülői munkaközösség – iskolaigazgatók személyes sármjának / szexepiljének megcsillantására szolgáló, évente kétszer ülésező csoportterápiás foglalkozás. Funkciója az iskola feletti szülői kontroll illúziójának megteremtése.

vendetta – ellenszenves, buta, protekciós gyerekek felzárkóztatására történő pedagógia kísérlet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése